Fakta

Chinchillor ska leva i par eller flera. En ensam chinchilla är  detsamma som en olycklig chinchilla. Det finns undantag o det är om en chinchilla som visar aggressivitet mot sina artfränder. Lättast är att ha två honor tillsammans, mor o dotter eller ett avelspar tillsammans. När man ska sammanföra nya chinchillor så är det lättast att sammanföra en äldre o en bäbis i en mycket trång transportbur över ett dygn över noga övervakning. Jag personligen rekommenderar inget annat än att sammanföra nya chinchillapar i en mycket trång transportbur.

Chinchillor behöver stor yta att bo på. Bur av trä typ omgjord garderob är bra grund. Gallerbur är bra som reservbur då det skräpar ned mycket mer med en gallerbur. Buren ska vara minst 100 cm lång 100 cm hög o 50 cm djup det är innermått. 0,5 kvm i bottenyta. Masktätheten får inte överstiga 1,9 cm per ruta o det ska vara fyrkants nät i en bur. Givetvis så måste man se till så att det inte är giftig färg i buren. Dessutom måste det även vara släta ytor så inte chinchillorna skadar sej. Botten täcks med sågspån som byts 1 gång i veckan. Botten för övrigt får inte vara gjord av galler utan av rent trä. Hö av god kvalité som inte innehåller klöver behöver dom varje dag dock att man tar bort att man tar bort gammalt hö varje dag. Dom behöver även särskilt chinchilla pellets, detta köper man av registrerade uppfödare. Något annat ska dom inte äta. Godis ska dom inte ha det förstör tänderna då de inte har någon emalj samt kort tarmsystem. Undantagsfall är om en chinchilla är hård i magen då ges ett helt russin dock inte mera. En bur måste ha en basal inredning för att chinchilla ska må bra o trivas. Det ska finnas ett sandbad ej i plast o utan vassa kanter samt inte för högt. I det sandbadet ska det finnas särskild chinchillasand som de registrerade chinchillauppfödarna säljer. Någon annan sand bör ej användas då annan sand skär av pälsen o gör den kvalmig. Chinchillasand från registrerade uppfödare rengör pälsen på djupet. Sanden kommer från bergarter som är porösa o runda sandkorn. Så till vida ska det även finnas en bolåda som är 30 cm lång 25 cm bredd 20 cm höjd. Sittbrädor ska finnas i buren med början från marken med 15 cm avstånd o gå sicksack. Bredden på sittbrädorna ska vara 15 cm o 2 chinchillor ska gott o väl få plats att sitta på en hylla. Men en chinchilla ska även kunna sträcka ut sej avlång på en sitthylla o ha det skönt om den vill. Tänk bara på att inte göra gallerhyllor för det fastnar chinchillan med sina tassar i och ryter sina fötter och ben. Även stadiga uppsättningar för hängmatta eller hängtunnel ska finnas. Då något alltid ska finnas i buren. Låt fantasin flöda. Tänk bara på att det är gjort i dubbelt fleece tyg o inte några lösa trådar eller annat som kan skada chinchillor. Övrigt som ska finnas är vattenflaska som bytas vatten i varje dag. Använd gärna höpåse istället för hösäck då chinchillor lätt kan fastna i en hösäck o fastna då de lätt bryter sej eller i värsta fall fastnar så illa så de inte kommer loss utan de dör i höhäcken. En matskål i keramik med inåt välvda kanter är att föredra så att pelletseldning inte skvätts ut.

En chinchilla ska absolut inte använda springhjul det förstör ryggen på dom. Tänk på att en chinchilla aldrig ska använda koppel då deras skelett inte klarar av det. De får inte heller vistas utomhus då en chinchilla är mycket känslig för temperaturskillnader. Drag gör dom sjuka likaså höga temperaturer gör att en chinchilla mår dåligt. Givetvis får man inte bada en chinchilla i vanligt vatten då den kan drunkna. En chinchilla ska inte ha saltsen men man måste vara väldigt noga med o se till så att dom aldrig får i sej mögel, då de kan bli så sjuka av det så de kan dö om det om det vill sej riktigt illa. En chinchilla ska även ha grenar att tugga på för att slipa ned sina tänder. Tänk på: Att grenarna inte är behandlade eller står nära en väg. Grenarna måste med all säkerhet  komma från ett obesprutat träd. Det får inte heller vara mossa, fågelbajs eller insekter på några kvistar man ger.

Tillåtna grenar är följande: Äpple, Päron, Pil, Rönn, Hasselnöt, Sälg, Alm, Bambu, Magnolia (Magnoliaceaae).

Ej tillåtna tillåtna är följande: Körsbär, Plommon, Aprikos, Persika, Kastanj, Valnöt, Björk, Ek.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)